Στην Ελλάδα ανακυκλώνεται μόλις το 25% της ετήσιας κατανάλωσης χάρτινων προϊόντων. Η ανάπτυξη του κλάδου πολτοποίησης θα μπορούσε να συμβάλει τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος
Νέα στρατηγική θα πρέπει να χαραχθεί στον τομέα της ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου χαρτιού, καθώς στην Ελλάδα η ετήσια κατανάλωση ξεπερνά τους 1.200.000 τόνους, εκ των οποίων ανακυκλώνονται μόλις οι 350.000.
Χαρτιά κουζίνας, τουαλέτας, συσκευασίας, χαρτόνια και χαρτοκιβώτια παράγονται σήμερα στη χώρα μας από το ανακυκλωμένο χαρτί, ενώ εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και ενέργεια. Μάλιστα το ανακυκλωμένο χαρτί είναι αρίστης ποιότητας και παράγεται με εξονυχιστικούς ποιοτικούς ελέγχους. Η κατανάλωση χαρτιού έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, αφού το 1976 δεν ξεπερνούσε τους 400.000 τόνους τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΣΕΠΑΥ), ο οποίος αριθμεί πάνω από 100 μέλη, κάθε χρόνο συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση 700.000 τόνοι χρησιμοποιημένου χαρτιού. Οι 550.000 τόνοι προέρχονται από μεγάλους παραγωγούς, όπως σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, τυπογραφεία, βιβλιοδετεία, επιστροφές εφημερίδων και περιοδικών και άλλοι 150.000 τόνοι από σπίτια, γραφεία κ.λπ.
Από τη συλλογή του χαρτιού ζουν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι βιώνουν μια μικρή οδύσσεια καθημερινά, προκειμένου να το συγκεντρώσουν. Περιπλανώνται σε όλες τις πιθανές πηγές για τον σκοπό αυτό, στα υπόγεια των τυπογραφείων, σε γραφεία, συλλέγουν από τα σκουπίδια στον δρόμο ή τις εμπορικές περιοχές και τις αγορές, από σχολεία ή κοινωνικούς φορείς.